29.01.2024 р. учасники дослідницького клубу "Скриня отчого дому" виявили ініціативу вшанування пам'яті подвигу Героїв Крут.

Сьогодні, 29.01.2024 р. , студенти коледжу, учасники дослідницького клубу "Скриня отчого дому" виявили ініціативу вшанування пам'яті подвигу Героїв Крут.

Перегляд відео

Історичну довідку про події Української національної революції підготував та висвітлив президент студентського клубу "Скриня отчого дому" Юрій Іванюк.

З поетичними рядками виступили Степан Піхуник, Вероніка Бойчук та Максим Данилюк.

Декілька рядків до головного змісту історичної події...

Українська молодь на початку XX ст., у вирі Української Національної революції, в час проголошення lV Універсалу Незалежності УНР перебувала на вершині патріотичних почуттів.

Тому заклик до оборони республіки стає для курсантів першої юнкерської школи ім. Б. Хмельницького на чолі з Аверкієм Гончаренко та Студентського куреня, куди записалися  студенти київських університетів  та старшокласники київських шкіл і гімнаій,  головним обов'язком  у їхньому житті.

106 років тому перед Україною стояв виклик сучасного виміру: воля і європейський шлях розвитку або ж тиранія московитів ...

Наступ загонів  московського і петроградського червоноармійських гарнізонів та матросів  Балтійського флоту, на чолі з капітаном  Муравйовим у січні 1918 року на Чернігівщині несподівано змінив тактику воєнних дій, так як основні збройні сили Армії УНР чекали противника на полтавському напрямку.

Тому  єдиною силою для перехоплення ворога  стає загін Першої юнкерської школи ім. Б. Хмельницького, який з грудня 1917 р. охороняв важливу залізничну станцію Бахмач на кордоні з росією.

На початку січня 1918 р. на підкріплення юнкерам надійшла Перша Сотня Куреня студентів  Січових Стрільців Українського народного університету, Університету Святого Володимира та гімназисти старших класів, до яких у бою приєдналася Сотня вільного козацтва з Ніжина.

Щоб затримати  противника, вони зайняли позиції між Ніжином і Бахмачем, поблизу залізничної станції Крути, що за 130 км. від Києва.

Молоді добровольці бойове завдання виконали на 100 відсотків, адже своїм 5- годинним опором противнику вони затримали ворога на 4 дні, що дозволило керівництву Центральної Ради підписати мирний договір з країнами Четвертного блоку у Брест -Литовську.Україна  була визнана  незалежною державою на міжнародному  рівні.

Ціна питання - воля України, була полита юнацькою кров'ю, та це не була безглузда жертва, це був великий подвиг у скарбницю волі України.

Недарма сьогодні Сотника  Аверкія Гончаренко і його побратимів називають першими Кіборгами новітньої історії, які в нерівному бою, коли сили ворага переважали в сотні раз, продемонстрували високий талант бойового мистецтва, непохитність духу, віру у волю свого народу і у  майбутній розквіт України.

Сьогодні Герої Крут стоять незримо на сторожі наших революційних  і бойових звитяг, їхній подвиг продовжують нові і нові Герої України.

І саме тому ми знаємо -Україна переможе!

Слава Україні! Слава Богу за наших Героїв!

©Всі права захищено 2024
Solved with 💜 by mir4ri