Artificial Intelligence and humanity

Стрімкий розвиток технологій у виробництві, транспорті, будівництві та інших галузях, масова поява роботизованих систем у повсякденному житті, військовій галузі та господарстві, залучення до вирішення щоденних проблем людини програм штучного інтелекту і різке збільшення фінансування його розвитку перенесло одвічну гамлетівську дилему "Бути чи не бути?" на абсолютну іншу висоту: буде чи не буде людство після штучного інтелекту і що залишиться робити людині в умовах тотального використання роботів.

9 листопада 2023 року студенти нашого коледжу разом із викладачами циклової комісії компʼютерної інженерії, мехатроніки та кібербезпеки провели дискусію на тему: «Artificial Intelligence and humanity», в якій взяли участь студенти спеціальностей «Комп’ютерна інженерія» та «Прикладна механіка».

Під час полеміки було зазначено, що наукові відкриття в ХХ та ХХІ століттях вже не раз приводили людство до надзвичайно небезпечних, непередбачуваних ситуацій - і завжди вони мали як позитивні, так і вкрай негативні наслідки. Тож питання, які наслідки застосування ШІ, життєво важливе не тільки для долі окремих людей чи країн, а й виходить на глобальний рівень загрози існування людства взагалі.

Понад 10 доповідачів, студентів та викладачів, активно доєднались до дискусії. Запропоновану тему досліджено не тільки з точки зору науковців та бізнесменів, які безпосередньо причетні до створення систем ШІ та їх впровадження, пересічних користувачів сайту GPT та роботизованих систем, а й «вислухано думку» самого ШІ щодо доцільності його розвитку, використання та небезпек, які він несе для людства. Опрацювавши тему, студенти зазначили галузі, де впровадження ШІ йде найстрімкішими темпами, обговорили його розвиток та популяризацію, зробили висновки, в яких зважили всі "За" та "Проти". Крім того, проаналізували ті виклики, які вже зараз ставить роботизація та ШІ перед людьми, що тільки розпочинають самостійне життя та визначають напрямок свого навчання. Було описано професії, в яких людину найближчим часом повністю замінять роботи, що може спричинити масове безробіття.

Дискусія пройшла на одному подиху. В ній взяли участь усі присутні студенти та викладачі. Було сказано безліч думок, проаналізовано різні твердження та міфи.

Підсумовуючи, можна зазначити, що ШІ приноситиме користь людству, якщо використовувати його тільки для покращення умов життя людини, обмежити його розвиток, забезпечити всесвітній контроль за недопущенням використання його у військовій галузі. Варто спонукати людину використовувати ШІ тільки як помічника, а не заміняти ним свій інтелектуальний розвиток.

Усе ж питання залишається відкритим, тому свої висновки Ви повинні зробити самі.

©Всі права захищено 2024
Solved with 💜 by mir4ri