Оновлений вишкіл з домедичної допомоги в умовах війни

Нещодавно у ВСП «Фаховий коледж електронних приладів ІФНТУНГ» громадська організація Seb&Co ІФНМУ на запрошення викладачки предмету «Захист України. Основи медичних знань» Ярослави Ванджури провела із здобувачами освіти навчання з домедичної допомоги в умовах війни. Такий вишкіл має оновлену форму і проводиться згідно нових алгоритмів надання само- та взаємодопомоги в умовах бойових дій.

Учасники спочатку теоретично в інтерактивній бесіді ознайомитися з алгоритмом MARCH протоколу (стандарт НАТО по забезпеченню домедичної допомоги в тактичних умовах), а далі мали можливість практично відпрацювати навички надання домедичної допомоги працюючи в парі або ж самостійно, використовуючи сучасні манекени, муляжі, засоби індивідуальної медичної аптечки, а також підручні засоби. Особливо зверталась увага на вміння зупиняти масивні кровотечі, що включало не тільки правильність техніки накладання джгута або компресійної пов’язки, а також швидкість та вправність виконання цієї процедури. Також студенти відпрацювали між собою навички звільнення та відновлення прохідності дихальних шляхів, показали активність у відшліфуванні вміння переведення потерпілого в стабільне положення на боці, що дає можливість підтримувати прохідність дихальних шляхів, коли потерпілий без свідомості.

Після опанування навичок та вмінь, студентами виконувались симуляції реальних подій, де кожен з присутніх мав шанс врятувати життя «потерпілого», що потенціювало якість навчання у такому форматі та послужило добрим стартом для удосконалення компетентностей надання домедичної допомоги.

Висловлюємо велику вдячність за самовіддану працю лікарям громадської організації Seb&Co заради збереження життя людей та наближення перемоги!

©Всі права захищено 2024
Solved with 💜 by mir4ri